Menu Sluiten

75+ en een tijdelijk verlengd rijbewijs? Pas op in het buitenland!

Deel dit artikel via:

Bent u nog geen 75+ maar hebt u wel problemen met het verlengen van uw rijbewijs met de gezondheidsverklaring? Klik hier voor meer informatie.

Een bijna dagelijks terugkerende vraag aan ons kantoor is “kunt u mij helpen bij het verkrijgen van een verklaring van het CBR dat ik mijn rijbewijs mag verlengen?” In deze column nemen wij u mee in deze zogenoemde “CBR-problematiek” en dan meer specifiek de problemen die 75-plussers ondervinden. Dus bent u een echte 75-plusser of kent u er één en moet u of diegene ook zijn rijbewijs verlengen lees dan vooral verder. Maar leest u ook verder wanneer u nog geen 75 bent en wel problemen heeft met het CBR, want ook voor u schetsen wij wat u kunt doen.

Vanwege de grote achterstanden die het CBR heeft bij het verwerken van gezondheidsverklaringen, hebben veel 75-plussers een voorlopige administratieve verlenging van hun rijbewijs gekregen. Ook wel code 106 genoemd. Gezien de problemen bij het CBR was er een tijdelijke oplossing nodig, en voor veel mensen is deze maatregel prima. Maar niet als u in het buitenland wilt rijden.

Gelukkig zijn veel 75-plussers nog hartstikke fit. En om dat het velen ook economisch goed gaat zijn buitenlandse vakanties geen uitzondering. Maar ook voor bezoek van familie in het buitenland of even ‘de grens over wippen’ om in Duitsland of België boodschappen te doen is een geldig rijbewijs nodig. En daar wringt de schoen.

Wat is er aan de hand?

De ‘code 106’ is wat men noemt een administratieve verlenging. Omdat de gezondheidsverklaring nog niet is verwerkt kan er nog geen nieuw rijbewijs aangevraagd worden. Wel wordt in alle systemen opgenomen dat het rijbewijs administratief met (maximaal) een jaar is verlengd. Wanneer iemand wordt aangehouden kan elke politieagent in het systeem zien dat het rijbewijs verlengd is en dat de betreffende persoon mag autorijden. Maar op het rijbewijs staat nog steeds de oude datum!

Politieagenten in het buitenland hebben geen toegang tot het Nederlandse Rijbewijzenregister. Zij moeten het dus doen met het rijbewijs dat iemand bij zich draagt. En daarop staat een datum die al is verlopen! Wanneer u dus in het buitenland wordt aangehouden, of erger, wanneer u bij een schade of ongeval betrokken raakt, kunt u niet aantonen dat u gerechtigd bent om auto te rijden. Dat kan voor nare situaties zorgen. Niet alleen daar ter plaatse, maar ook bij de afhandeling door de verzekering. De brief die u van het CBR ontvangt wanneer uw rijbewijs administratief verlengd wordt zal u daarbij niet helpen. Dat is immers geen internationaal erkend document, zoals uw rijbewijs dat wel is. Om in het buitenland te mogen autorijden heeft u dus een geldig rijbewijs nodig!

“Dan blijft u toch gewoon in Nederland.”

Geloof het of niet, maar veel ouderen die vragen of het CBR haast wil maken met het verlengen van het rijbewijs krijgen te horen dat ze hun vakantie dan maar in Nederland moeten houden! En het gaat natuurlijk niet alleen over vakantie. Veel mensen hebben kinderen en kleinkinderen die in het buitenland wonen, werken of studeren. Feitelijk zegt het CBR dat u die maar een jaartje niet moet bezoeken. Dat kan natuurlijk niet waar zijn! Zoals een cliënte van ons onlangs zei: “Op onze leeftijd telt elke vakantie.” Ook als oudere heeft u er recht op dat u, als ieder ander, vrij bent om te gaan en staan waar u wilt. Het is u gegund dat u kunt genieten van de vrijheid die uw pensioen en hopelijk goede gezondheid u bieden.

Wat te doen?

Voor de invoering van de administratieve verlenging was het mogelijk om het CBR in gebreke te stellen wanneer zij teveel tijd nodig hadden om uw gezondheidsverklaring te verwerken. Nu het rijk heeft besloten om de rijbewijzen van 75-plussers met maximaal een jaar te verlengen, heeft de 2e Kamer ook besloten dat u het CBR niet meer in gebreke kunt stellen. Voor ouderen die ook in het buitenland willen kunnen rijden is hierdoor dus een groot probleem ontstaan. U kunt het CBR niet meer dwingen om snel te handelen.

Het enige wat nu nog mogelijk is, is dat u gaat bellen, schrijven of mailen met het CBR en vraagt of er haast gemaakt kan worden met de verwerking van uw gezondheidsverklaring. Helaas zult u dan horen dat er in uw geval geen haast is, want uw rijbewijs is administratief verlengd. Zonder blikken of blozen krijgt u te horen dat u over 20 weken maar eens weer contact op moet nemen. Voor veel ouderen is dit niet alleen heel frustrerend, maar men ziet er ook vaak tegen op om met het logge CBR in de strijd te gaan. Oosterveen & de Groot kan voor u de correspondentie met het CBR over de gezondheidsverklaring overnemen. Wanneer u ons daartoe machtigt kunnen wij bellen met het CBR om druk op het dossier te houden. Onze ervaring is dat het proces daarmee in veel gevallen versneld wordt. Neemt u per mail (info@oosterveendegroot.nl ) of telefonisch (06-82 20 38 82) contact met ons op, dan kunnen wij met u overleggen wat wij voor u kunnen doen. Deze dienstverlening kost €119,95 per dossier.

Niet 75+, wel een gezondheidsverklaring?

Voor iedereen die nog geen 75-plusser is, maar wel een gezondheidsverklaring nodig heeft voor het verlengen van het rijbewijs geldt nog steeds dat het CBR binnen vier weken de gezondheidsverklaring moet verwerken. Gebeurt dat niet, dan werkt een ingebrekestelling heel goed om het proces te versnellen. Vaak komt er al binnen enkele dagen een besluit van het CBR! Heeft u ook problemen met het CBR of een andere juridische vraag stel hem gerust aan ons via app of telefoon op 06- 82 20 38 82 of mail (info@oosterveendegroot.nl).