Menu Sluiten

Ontslag: Wie staat de werkgever bij?

Deel dit artikel via:

Ontslag: wie staat de werkgever bij?

Ontslag is een beladen onderwerp. Niet alleen voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Het ontslaan van een medewerker gaat ook de werkgever aan het hart. Om werkgevers optimaal te begeleiden, heeft Oosterveen & de Groot een nieuwe onderneming opgericht: mr. De Werkgever. Hierin bundelen we onze kennis om werkgevers te helpen, waarbij we de positie van de werknemer niet uit het oog verliezen

Ontslag na 14 jaar in dienst

We krijgen vaak vragen over ontslagzaken. Een MKB-ondernemer vroeg ons om advies over een werknemer. Deze werknemer was al ruim 14 jaar in dienst, maar functioneerde de laatste jaren niet meer zoals voorheen. De werknemer meldde zich vaker ziek en die ziekteperiodes duurden ook steeds langer. Ondanks diverse gesprekken en verbetertrajecten lukte het de werknemer niet om weer op zijn oude niveau terug te komen. Het (dis-)functioneren van de werknemer zorgde voor de werkgever voor veel extra kosten en het kwam ook de sfeer op de werkvloer niet ten goede. Dat had zijn weerslag op de productie van het team als geheel en op het werkplezier van de collega’s.

Niet meer gelukkig

Mr. De Werkgever heeft het dossier van de werknemer beoordeeld en met hem gesproken. De conclusie: de werknemer was nog steeds prima gekwalificeerd voor het werk dat hij deed, maar hij voelde zich er niet meer gelukkig bij. Ondanks de vele tijd en moeite (en geld) die de werkgever in de werknemer had geïnvesteerd, was het niet gelukt om het werkplezier terug te krijgen.

Mr. Fleuranne de Groot: “Helaas zien we vaker dat werknemers niet meer gelukkig zijn in hun werk. De oorzaken daarvoor zijn heel divers, de oplossing is dus nooit standaard. Vaak lukt het de werknemer met hulp van de werkgever zijn geluk in het werk terug te vinden, maar soms is de conclusie dat het beter is als de werknemer ergens anders gaat werken.”

Ook voor deze werknemer was de conclusie dat het verstandiger was om op zoek te gaan naar een andere baan. Dat was zowel voor de werknemer als de werkgever best schrikken. De werknemer zag de vastigheid van een vaste baan in rook opgaan en de werkgever realiseerde zich dat het tijd was om afscheid te nemen van iemand die in de loop der jaren een ‘lid van de familie’ was geworden.

Douwe Oosterveen: “Veranderen van baan is een grote stap, niet iedereen durft die te nemen. Het resultaat kan dan zijn dat iemand blijft hangen in werk waar hij niet meer gelukkig van wordt. Want ja, de huur of hypotheek moet wel betaald worden. Vaak is dat ook de reden voor de werkgever om de ongelukkige werknemer, maar in dienst te houden. Vaak tegen beter weten in.”

Nieuw geluk

Na het besluit om tot ontslag over te gaan, wilde de werkgever dit zo goed mogelijk regelen. mr. De Werkgever helpt om het traject vorm te geven. In dit geval heeft de werkgever niet alleen gekozen voor het betalen van een transitievergoeding, maar ook voor outplacement, waarmee de werknemer actief wordt begeleid naar nieuw werk. De werknemer uit ons voorbeeld heeft binnen enkele maanden nieuw geluk gevonden in een andere baan. Dat betekende voor hem een nieuw begin van de rest van zijn carrière, maar ook het hervinden van eigenwaarde en zelfvertrouwen. De voormalige werkgever is er trots op dat ze op een goede en sociale manier uit elkaar zijn gegaan. Het team is beter gaan presteren na het vertrek van hun collega. Ze hebben gezien dat ontslag niet altijd een einde van iets is, maar dat als je het netjes regelt het een nieuw begin kan zijn.

Voorkomen in de toekomst

Deze werkgever heeft besloten met hulp van mr. De Werkgever eerder te kijken naar die situaties waarin een werknemer niet meer gelukkig is in zijn werk, om lang ziekteverzuim te voorkomen en om te zorgen dat iedereen met plezier zijn of haar werk doet.

Hoe kunnen we werkgevers verder helpen?

Werkgevers kunnen bij ons terecht voor diverse diensten op het gebied van arbeidsrecht en -mediation. Zoals:

Het opstellen en controleren van arbeidsovereenkomsten

  • Het opstellen en controleren van concurrentiebedingen
  • Advisering over het ontslaan van medewerkers
  • Juridische vragen m.b.t. ontslag of andere arbeidsaangelegenheden
  • Overige arbeidsgeschillen en -conflicten
Meer weten over waarmee wij u als werkgever kunnen helpen? Lees hier meer. Of vraag direct een adviesgesprek aan.