fbpx
Menu Sluiten

Ouderen dupe van CBR-regeling voor 75-plussers

Deel dit artikel via:

Ouderen dupe van CBR-regeling voor 75-plussers

Om de gevolgen van de achterstanden bij het CBR te beperken heeft het rijk besloten dat 75-plussers, onder omstandigheden, tot maximaal 1 jaar mogen blijven rijden met een verlopen rijbewijs. Dat lijkt een goede en sympathieke noodmaatregel, maar voor veel ouderen pakt deze maatregel heel vervelend uit!

Wat is er aan de hand? Ouderen wiens rijbewijs administratief verlengd is mogen niet in het buitenland rijden! De verlenging (code 106) kan namelijk alleen in Nederland door opsporingsambtenaren worden gecontroleerd in het rijbewijzenregister. Wanneer een oudere in het buitenland wordt aangehouden kan hij alleen een verlopen rijbewijs tonen. Dat kan zeer vervelende gevolgen hebben, en dan hebben we het al helemaal niet over de ellende wanneer iemand betrokken raakt bij een aanrijding of ongeval.

Deze maatregel treft zeer veel ouderen. Ouderen die op vakantie willen, ouderen die hun kinderen en kleinkinderen in het buitenland willen bezoeken, maar ook ouderen die even de grens over willen voor boodschappen of een sociale activiteit worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. En het CBR weigert om de aanvragen van deze ouderen met voorrang te behandelen!

Oosterveen & de Groot heeft al voor veel ouderen, en anderen die voor het verlengen van hun rijbewijs een gezondheidsverklaring moeten indienen, succesvol brieven geschreven waarmee het CBR in gebreke gesteld kan worden om het proces te bespoedigen. Deze mogelijkheid heeft het rijk echter voor ouderen onmogelijk gemaakt! Dit is een duidelijke vorm van leeftijdsdiscriminatie. Alleen voor schrijnende gevallen wil het CBR een uitzondering maken en het dossier voorrang geven. Maar hierin blijkt het CBR verre van transparant. Navraag leert dat de criteria waaraan moet worden voldaan om als schrijnend geval aangemerkt niet openbaar worden gemaakt. Letterlijk kregen wij te horen: “Als we die bekend maken, dan is iedereen ineens een schrijnend geval.” Niet alleen hebben we hier te maken met een overheid die niet transparant is, maar dit overheidsorgaan heeft ook nog eens besloten dat de Nederlanders niet te vertrouwen zijn!!!

Oosterveen & de Groot blijft zich inspannen voor iedereen wiens rijbewijs verloopt omdat het CBR de procedures en ict niet op orde heeft. Maar daarvoor hebben we wel een overheid nodig die u vertrouwt en die transparant durft te zijn. Daar hebben we namelijk allemaal recht op.