Menu Sluiten

Lachgas? Dat is geen grapje!

Deel dit artikel via:

Welke instrumenten hebben gemeentes om handel, bezit en gebruik aan te pakken?

Enige jaren geleden stond lachgas nog op de geneesmiddelenlijst en was het slechts via de apotheek verkrijgbaar. Tegenwoordig is het op bijna elke straathoek te koop en zijn er zelfs webwinkels waar maar één product te koop is.

Onlangs meldde het Medisch Spectrum Twente dat het al twee jongeren gezien heeft die een (gedeeltelijke) dwarslaesie hebben opgelopen door het gebruik van lachgas. Of ze zullen herstellen is op zijn minst onzeker. Ook horen we steeds meer over ongelukken en gevaarlijk verkeersgedrag door gebruikers van lachgas.

“Het is niet verboden, dus dan is het toch geen drug?”

Vooral onder jongeren en in het uitgaansleven wordt tegenwoordig veel lachgas gebruikt. En omdat er op een, min of meer, legale manier veel geld mee te verdienen is, zien we steeds meer personen van twijfelachtig allooi die zich met de verkoop gaan bezighouden. Vaak is er al sprake van ondermijning van horecaondernemers, wiens zaken worden gebruikt voor de verkoop.

Het is duidelijk dat lachgas niet zo onschuldig is al de naam doet vermoeden. Het is daarom niet verbazingwekkend dat veel burgemeesters op zoek zijn naar mogelijkheden om het gebruik van lachgas aan te pakken. Zolang het Rijk lachgas niet terug op de geneesmiddelenlijst plaats, is dat moeilijk en omslachtig. Maar er zijn zeker wel mogelijkheden. Oosterveen & de Groot heeft onlangs de mogelijkheden om gebruik van lachgas aan te pakken voor een gemeente uitgezocht. We helpen ook graag andere gemeentes hierbij.