fbpx
Menu Sluiten

Rijden met verlopen rijbewijs blijft enorm risico

Deel dit artikel via:

Diverse verzekeraars en het kabinet willen ouderen wiens rijbewijs, door de achterstanden bij het CBR, is verlopen tegemoet komen. Onder andere door ouderen, onder zeer strikte voorwaarden, toe te staan om met een verlopen rijbewijs te rijden. Dat is zeer toe te juichen, maar er zijn wel een groot aantal beperkingen voordat u met een verlopen rijbewijs kunt gaan rijden.

Douwe Oosterveen: “het veiligste blijft het om te zorgen dat uw rijbewijs zo snel mogelijk verlengd wordt. Dat lukt vaak door het CBR officieel in gebreke te stellen. Dat kan al vanaf vier weken nadat u een eigen verklaring, gezondheidsverklaring of keuringsrapport hebt ingediend. Een juridische brief om het CBR officieel in gebreke te stellen is snel en voordelig te bestellen via onze website.”

Geen medische of andere restricties
Onlangs nog zei minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid): “We kunnen in regelgeving geen uitzondering maken. Het schept een precedent.” Het kabinet wil daarom eerst wetgeving realiseren die het ouderen toestaat om met een verlopen rijbewijs te rijden.

“Deze wetgeving zal zeker niet voor 1 december 2019 gereed zijn. Wij adviseren daarom om voor die datum zeker niet met een verlopen rijbewijs te rijden, en ook na die datum eerst goed na te vragen of het is toegestaan.”

Ook wanneer de wetgeving is aangenomen zullen er nog beperkingen gelden. Zowel de verzekeraars als het Rijk stellen dat alleen ouderen die een normaal rijbewijs hadden dat tien jaar geldig is/was en voor wie geen medische restricties gelden met een verlopen rijbewijs mogen gaan rijden. Omdat het voor u erg moeilijk is om precies te beoordelen of u aan de gestelde voorwaarden voldoet, raden wij af om zonder geldig rijbewijs te gaan rijden.

Niet alle verzekeraars

Niet alle verzekeraars vergoeden (eigen) schade wanneer u zonder rijbewijs rijdt. U zult dit dus voordat u met een verlopen rijbewijs gaat rijden moeten navragen bij uw eigen verzekeraar. En zolang het kabinet geen wetgeving heeft gemaakt kan uw verzekeraar wel de schade vergoeden, maar blijft het rijden zonder geldig rijbewijs een overtreding waarvoor u een boete van minimaal € 95,= of zelfs tot twee weken gevangenis straf kunt krijgen.

Klik hier voor meer informatie en het bestellen van een juridische brief om het CBR officieel in gebreke te stellen.