Skip to main content
Home / Wie zijn wij / Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is het verschil tussen een advocaat en een jurist?

Voor veel mensen is niet duidelijk wat het verschil is tussen een advocaat en jurist. Het is echter niet hetzelfde. Een jurist is iemand die een bachelor of een master rechten heeft afgerond. Zij kunnen juridische werkzaamheden verrichten. Jurist is geen beschermde titel. Advocaat is dat wel. Advocaten zijn ook juristen. Een jurist mag zich niet zomaar advocaat noemen. Daarvoor moet de jurist een aanvullende opleiding doen en moet hij of zij beëdigd worden. Iemand die alleen jurist is, mag niet pleiten voor de rechtbank. Een advocaat mag dat wel.

In veel gevallen kan een juridische zaak net zo goed door een jurist als door een advocaat behandeld worden. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten voor de cliënt.

Wat is het verschil tussen een juridische procedure en een mediation traject?

Bij een juridische procedure vertegenwoordigen wij één partij en we proberen voor hem recht te halen, de andere partij is de tegenpartij. Als het tot een uitspraak van de rechter komt, is deze bindend. Mediation is mogelijk als beide partijen nog open staan voor een gesprek en een gezamenlijke oplossing. Bij bemiddeling hebben wij de rol van onafhankelijk mediator. We faciliteren het gesprek, zodat de partijen samen tot de beste oplossing komen.

Het eerste gesprek bij Oosterveen & de Groot is altijd gratis. We bekijken dan samen met jou wat de beste aanpak voor jouw vraagstuk of probleem is.

Waarom zou ik kiezen voor mediation?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor mediation. Allereerst is belangrijk dat beide partijen samen een oplossing willen vinden en daarover in gesprek willen gaan. Dit is vaak het geval wanneer er sprake is van een belang om de lange-termijn relatie goed te houden. Een ander argument om voor mediation te kiezen is dat deze trajecten vaak sneller en goedkoper zijn dan een rechtsgang. Ook biedt mediation de mogelijkheid om tot een creatieve oplossing te komen die beide partijen voordeel biedt.

Wanneer moet ik kiezen voor een juridische procedure?

Als een gesprek niet meer mogelijk is, dan is het belangrijk om voor je eigen rechten op te komen. In dat geval is een juridische procedure de juiste optie.

Onze aanpak

Waarom zou ik voor Oosterveen & de Groot kiezen?

Onze juristen geloven dat iedereen recht heeft op professioneel en duidelijk advies. Met onze pragmatische aanpak zorgen wij daarvoor. Daarbij vinden we het ook belangrijk om de kosten betaalbaar te houden, zodat juridische ondersteuning voor iedereen toegankelijk blijft. Ons team van ervaren, betrokken juristen werkt elke dag hard om dat voor elkaar te krijgen en om je de best mogelijke hulp te bieden.

Hoe werkt Oosterveen & de Groot?

Als je een probleem of vraag hebt, kan je altijd contact met ons opnemen. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. We geven je dan een eerste advies. Als je ervoor kiest met ons verder te gaan, dan zorgen we dat je vooraf inzicht hebt in de verwachtingen rondom jouw vraag en in de kosten. Tijdens jouw traject zijn we er voor je, binnen en buiten kantooruren. We snappen namelijk dat een conflict of probleem impact op je heeft en willen je zo goed mogelijk ondersteunen.

Hoeveel kost het?

Op basis van jouw vraag stellen we een prijs vast. Deze communiceren we altijd vooraf aan je. Jij hebt dan altijd de mogelijkheid om de prijsopgave te accepteren of af te wijzen. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Wat voor zaken nemen jullie aan?

Wij hebben ervaring met verschillende rechtsgebieden, zoals arbeidsrecht, bestuursrecht, burenrecht, consumentenrecht en familierecht. Heb je een andere juridische vraag? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via 085-0049900 of stuur ons een bericht.

Wat zijn jullie openingstijden?

Wij zijn op werkdagen geopend van 9.00-17.00 uur. Heb je een urgent probleem dat niet kan wachten? Dan kun je ons altijd bellen op 085 004 9900, ook buiten kantooruren.

Mijn probleem staat er niet bij. Kan Oosterveen & de Groot mij toch helpen?

Als je een andere juridische vraag hebt, kan je altijd contact met ons opnemen. We bespreken dan samen of we je kunnen helpen. Je kunt ons bereiken via 085-0049900 of stuur ons een bericht.

Hoe zit het met vertrouwelijkheid van mijn gegevens?

Oosterveen & de Groot gaat zorgvuldig om met jouw gegevens. Lees ons privacy statement om hier meer over te leren.

Neem contact op met

mr. Fleuranne de Groot

Eigenaar & jurist

Heb je een vraag of kom je er niet uit?
Neem gratis contact met ons op: 085 004 9900
of mail naar fleuranne@oosterveendegroot.nl

Vrijblijvend contact