Skip to main content

“In de week van” neemt iedere week een andere medewerker van Oosterveen & de Groot jullie mee in zijn of haar week. Deze week trapt directeur juridische zaken en seniorjurist Fleuranne de Groot af. Samen met Douwe Oosterveen is zij eigenaar van Oosterveen & de Groot.

Maandag

Mijn werkdag start om 8.30 uur. Nadat ik mijn MacBook heb aangesloten, ga ik koffie halen. In onze kantoor-woonkeuken praat ik met collega’s bij over het afgelopen weekend. Vervolgens start ik mijn mail op en bekijk ik mijn afspraken en deadlines voor de dag.

Om 9.00 uur komt een cliënt op gesprek bij collega Janneke en mij om een afspraak voor te bespreken. Hij is geschorst en vanmiddag moet hij op gesprek komen bij de werkgever, omdat de vierwekentermijn van de schorsing ten einde komt. De cliënt is erg emotioneel. Zeer begrijpelijk, omdat in onze ogen de aantijgingen ongefundeerd en onterecht zijn. Echter bereiden wij cliënt wel voor op een zwaar gesprek. Na dit gesprek praat ik na met Janneke en ook Douwe schuift aan.  Zij staan de cliënt bij tijdens het gesprek en we sparren kort over de te volgen strategie en aanpak. Daarna hebben Douwe en ik een zakelijk overleg. We bespreken de begroting van dit jaar, de huidige cijfers, de plannen en welke omzetdoelstelling we hebben.

Dan is het alweer tijd voor lunch. We lunchen altijd samen in onze gezellige woonkeuken. Na de lunch start mijn derde en laatste overleg van die dag via Teams met onze opdrachtgever (een gemeente) en geluidsdeskundigen van de omgevingsdienst. Dit gaat over aanpak van de voorlichting van inwoners over geluid en geluidsoverlast door bedrijven.

De rest van de middag werk ik aan verschillende dossiers, lees ik stukken van collega’s tegen en ga ik snel nog even een boodschap halen. Om 16.00 uur zijn Janneke en Douwe terug van hun afspraak aangaande de arbeidsrechtszaak en spreken we de zaak door. Om 17.00 uur ga ik naar huis. ’s Avonds lees ik stukken en zoek ik jurisprudentie voor een zaak die ik de volgende dag op de agenda heb staan.

Dinsdag

Mijn dag start met een goed overleg met het door ons ingehuurde werving- en selectiebureau. Dit bureau helpt ons bij het zoeken naar passende senior-juristen. Ze hebben drie geschikte kandidaten gevonden, die wij binnenkort kunnen ontmoeten.

Ik werk nog even wat aan dossiers, haal wat boodschappen en een cadeau voor collega Gerlieneke die jarig was. Na de lunch heb ik een gesprek met een potentiële nieuwe overheidsklant. Het gesprek verloopt goed en ik heb dan ook goede hoop dat de door mij gedane aanbieding goed past bij wat zij nodig hebben. Ik rij weer terug naar kantoor en daar wacht taart van Gerlieneke op mij. Met elkaar vieren we haar verjaardag. Na deze aangename break spreken Gerlieneke, Douwe en ik nog een aantal zaken door.

Woensdag

Mijn dag begin ik weer met een kop koffie. Om 9 uur heb ik samen met senior-jurist Erik een acquisitiegesprek. Na het gesprek werk ik aan de criteria voor nieuwe vacatures voor student-medewerkers en junior-juristen. Deze stuur ik vervolgens aan Elvira, onze marketing- en communicatieadviseur. Zij zal zorgen dat er goede aansprekende vacatureadvertenties van gemaakt worden. Daarna start ik met het tegenlezen van stukken die collega-juristen hebben geschreven en beantwoord ik e-mails. Onverwacht komt er nog iemand binnen voor een eerste gratis juridisch advies. Mijn collega Gerlieneke ontvangt deze klant en vraagt mij het gesprek te voeren, omdat het niet haar vakgebied is. Het is een prima gesprek en ik beloof de klant nog wat informatie en advies te sturen per e-mail. Om 12.00 uur gaan we lunchen. Na de lunch geef ik onze stagiaire Casméeen nieuwe opdracht. Zij gaat over een bepaald onderwerp jurisprudentie voor mij zoeken. Zelf ga ik aan de slag om voor een klant een opzet te maken voor een incompany masterclass over woonoverlast. Later deze middag heb ik nog een gesprek met een potentiële nieuwe overheidsopdrachtgever. Dit gesprek doe ik samen met Erik, omdat hij de contactjurist zal worden voor de opdrachtgever. We sluiten dit gesprek heel positief af en om 17.00 uur vertrek ik naar huis.

Donderdag

Dit is een dag waarop mijn agenda slechts één afspraak kent en ook nog aan het einde van de dag. Deze dag besteed ik dan ook met het werken aan de masterclass over woonoverlast en aan het schrijven van een advies in een zeer omvangrijk en zwaar dossier op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en handhaving. Deze dag sluit ik met een goed gevoel af want ik heb veel kunnen doen. ’s Avonds lees ik nog wat stukken tegen van collega’s en geef ik feedback op conceptadviezen van een bezwaarschriftencommissie waar ik onderdeel van uitmaak.

Vrijdag

Vrijdag is doorgaans mijn administratiedag. Ik werk mijn mailbox bij, controleer in het systeem of ik al mijn taken heb gedaan die er voor deze week voor mij in stonden en of ik al mijn uren op juiste wijze heb geboekt. Ook ruim ik mijn bureau op. Want papieren dossiers, kladblokken, jurisprudentie uitdraaien etc hebben wij nog steeds en het is hoog tijd dat ik die weer even goed orden en in mijn kast opberg. Om 11.30 uur ben ik alweer vrij en haal ik mijn dochtertje uit school. Samen eten we een broodje en gaan we die middag lekker naar buiten.