Skip to main content

“In de week van” neemt iedere aflevering een andere medewerker van Oosterveen & de Groot jullie mee in zijn of haar week. Deze keer deelt jurist Nynke Anjema hoe haar werkweek verloopt.

Maandag

Op maandag ben ik altijd rond 8.30 uur op kantoor. We beginnen de dag met ons gezamenlijke werkoverleg. Om 9.45 uur zijn we klaar en zet ik nog een kop koffie, om vervolgens aan het werk te gaan. Ik beantwoord eerst een aantal mails. Bij een gemeente waarvoor ik werk als jurist bezwaar- en beroep zijn een aantal vragen gesteld door een bezwaarmaker over beslissingen op bezwaren die ik heb geschreven. Ik besluit de bezwaarmaker even te bellen om de onduidelijkheden op te helderen en daarmee kan ik de zaak ook afsluiten.

Om 10.15 uur ga ik aan de slag met een protocol voor bijtincidenten met honden voor een gemeente. In deze gemeente is in de praktijk gebleken dat er onvoldoende duidelijkheid is over de wijze van handhaven bij bijtincidenten met honden.

Om 12.00 uur is het lunchtijd. We lunchen altijd gezamenlijk met alle collega’s. Erg gezellig en een goed moment om even bij te praten.

Na de lunch komen er nog wat mails binnen over een zaak waarin een bouwstop is opgelegd. De overtreder is het hier niet mee eens. Ik beoordeel de stukken in de zaak en overleg met collega’s. De rest van de middag werk ik verder aan het bijtincidentenprotocol.

Dinsdag

Ook vandaag start mijn werkdag om 8.30 uur met een kop koffie. Ik begin met de voorbereiding van een overleg dat ik om 10.00 uur heb. Dit is een overleg met twee handhavingsjuristen die wij begeleiden in het kader van ons Junior Plus Programma. De juristen kunnen zaken aan ons voorleggen, vragen aan ons stellen over hun zaken en ook werk bij ons neerleggen. Om 10.00 uur begint het overleg en bespreken we een aantal lopende zaken. We komen tot goede conclusies en de juristen kunnen na het overleg verder met de zaken.

Rond 11.00 uur is ons overleg afgelopen en ga ik verder met het bijtincidentenprotocol. Hier werk ik aan tot de lunch.

In de middag werk ik aan een verweerschrift voor een zaak met betrekking tot het weigeren van een evenementenvergunning. Het is een complexe zaak met veel verschillende aspecten, zoals milieu, veiligheid en zorg.

Woensdag

Vandaag begin ik wat later, namelijk om 9.00 uur. Ik begin de dag net als altijd met koffie en ga gelijk aan de slag met het verweer over de weigering van de evenementenvergunning. Ik werk hier de hele ochtend aan, tot de lunch.

Na de lunch vraagt Douwe of ik iets voor hem kan uitzoeken. Het gaat om een vraag over een vereniging, waarvoor een en ander uitgezocht moet worden. Ik kan de vraag vrij snel beantwoorden en de rest van de middag besteed ik weer aan het bijtincidentenprotocol.

Donderdag

Ik begin de dag met een overleg met Douwe over het verweerschrift met betrekking tot de weigering van de evenementenvergunning waaraan ik deze week heb gewerkt. Er zijn nog wat vragen over de stukken en de beroepsgronden.

Na ons overleg krijg ik nog een telefoontje over een bezwaarschrift dat ik heb behandeld voor een gemeente. Gelukkig kan ik de vragen van de bezwaarmaker direct beantwoorden en is de zaak daarmee afgesloten.

Tot de lunch werk ik door aan het bijtincidentenprotocol. Ook na de lunch werk ik hieraan verder en rond ik het af. In de middag ontvang ik nog een vraag over een wetsartikel uit de Algemene wet bestuursrecht en hoe deze geïnterpreteerd moet worden. Ik zoek dit uit en maak er een korte memo over.

Aan het einde van de middag werk ik nog even mijn urenregistratie bij en dan is het tijd om naar huis te gaan.

Vrijdag

Op vrijdag ben ik vrij, dus ik heb weekend!