Skip to main content

Je kent het vast nog wel: de reclameslogan van een bekend schoonmaakmiddel: “Wij van WC-Eend adviseren WC-eend”. Grappig in de reclame, maar ook iets wat helaas in de praktijk maar al te vaak voorkomt. En dat zijn adviezen waarbij je vraagtekens kunt zetten. Wij komen regelmatig tegen dat mensen aan de verkeerde persoon juridisch advies vragen en als gevolg daarvan soms veel geld kwijt zijn of overlast ervaren. Eén van de markten waarin er een wildgroei aan aanbod en adviseurs is, is de energiemarkt.

Zonnepanelen

Als het gaat om energie, dan is er veel gaande. De prijs voor aardgas is enorm gestegen en de trend is onzeker en daarnaast willen veel mensen ‘van het gas af’ om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook de prijs voor brandstof en de uitstoot is voor veel mensen reden om te kijken hoe ze minder fossiele brandstof kunnen gebruiken. Goed voor de portemonnee en ook nog eens goed voor het milieu. De oplossing: meer elektrisch verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtepomp, en (hybride) elektrisch rijden. De stroom die daarvoor nodig is kun je natuurlijk kopen bij een energiebedrijf, maar ook de prijs van stroom is gestegen. Veel mensen kiezen daarom voor zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Zo ook onze cliënten: de familie De Vries*.

De familie De Vries

De familie De Vries kocht enige jaren geleden een woning die zij, voordat zij er gingen wonen, energieneutraal wilden maken. Omdat de gasgestookte Cv-ketel aan vervanging toe was werd gekozen voor een warmtepomp. Voor hun vervoer maakt de familie gebruik van een elektrische auto. Om de kosten voor energie in de hand te houden besloot deze familie een installateur te vragen zonnepanelen op hun woning aan te brengen om zo zelf stroom op te kunnen wekken.

Regels voor zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is aan (juridische) regels gebonden. Er mag veel, maar niet alles is toegestaan. Het is dus belangrijk om uit te zoeken welke regels er gelden voor uw woning wanneer u zonnepanelen wilt plaatsen. En op dit punt gaat het vaak mis, en dat gebeurde ook bij de familie De Vries.

Veel mensen vragen als ze iets gaan bouwen juridisch advies aan de aannemer of installateur die het project gaat uitvoeren. Dit advies betreft dan de vraag of die zonnepanelen wel op die locatie mogen liggen, of dat er misschien ook een vergunning voor nodig is. De familie De Vries heeft de installateur gevraagd of het is toegestaan binnen de wet- en regelgeving om de zonnepanelen te laten plaatsen zoals zij dat wilden. Dat deden zij, omdat er een speciale stellage moest worden gebouwd waarop de panelen werden gemonteerd. En hoewel de installateur ongetwijfeld veel verstand heeft van zonnepanelen, is de vraag of de zonnepanelen geplaatst mogen worden op de manier waarop ze geplaatst worden een juridische vraag.

Het is niet zijn expertise om deze vraag te beantwoorden en het kan zijn dat het antwoord op de vraag andere belangen van de installateur in de weg zit. Het belang van de installateur is namelijk zonnepanelen verkopen. Veel installateurs zullen daardoor snel zeggen dat het wel toegestaan is, dan is het probleem opgelost en heeft hij de opdracht binnen.

De gevolgen

Dit is ook bij familie De Vries gebeurd. Voor deze familie heeft dit advies grote financiële gevolgen gehad. De manier waarop de panelen geplaatst zijn was namelijk achteraf niet toegestaan, met als gevolg dat een deel van de panelen verplaatst moest worden en een ander deel van de panelen zelfs permanent verwijderd moest worden. Dat betekent dat er niet alleen een rekening op de mat viel voor het aanpassen van de installatie, maar de opbrengst van de panelen voor de komende 20 jaar is ook niet wat de familie De Vries ervan verwachtte.

Bedenk aan wie je advies vraagt

Hierbij geldt: “Schoenmaker blijf bij je leest!”. De vraag of iets gebouwd mag worden is een juridische vraag. Wij adviseren je daarom een jurist met ervaring in dit rechtsgebied om advies te vragen. Vaak is het een kwestie van een korte scan, voor een klein bedrag, waarmee een goede indicatie gegeven kan worden. Voor een dergelijke scan bent u van harte welkom bij Oosterveen & de Groot.

*De Vries is een gefingeerde naam, de echte naam is bekend bij de schrijver van deze blog.

Neem contact op met

mr. Fleuranne de Groot

Eigenaar & jurist

Heb je een vraag of kom je er niet uit?
Neem gratis contact met ons op: 085 004 9900
of mail naar fleuranne@oosterveendegroot.nl

Vrijblijvend contact