Menu Sluiten

Hulp bij hoarding

Deel dit artikel via:

Casus te Maastricht

Afgelopen week mochten wij de Gemeente Maastricht bijstaan bij de aanpak van een hoardingcasus. De overvolle woning en dito tuin vormden een groot veiligheidsrisico voor de bewoners en de omgeving. Het oudere echtpaar is voor een aantal dagen ondergebracht op een fijne opvangplek, wat ons de gelegenheid gaf de woning te gaan opruimen. Na enkele dagen hard werken kan de woning nu worden schoongemaakt en opnieuw ingericht, zodat de bewoners naar een veilig en gezond huis kunnen terugkeren.

Groeiend probleem

Hoarding is een probleem dat zich de laatste jaren meer en meer voordoet. Hulpverleners (GGD, GGZ, bemoeizorg, opruimcoaches) doen hun uiterste best en bereiken vaak erg goede resultaten. Maar soms lukt het niet en loopt de situatie uit de hand. Dan is het tijd dat de gemeente inspringt en gebruikmaakt van de rechtsmiddelen die de gemeente heeft.

Gerichte aanpak en begeleiding

Gelukkig komen ernstige gevallen als deze niet erg vaak voor, maar dat betekent ook dat gemeentes vaak niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. En dat is waar Oosterveen & de Groot kan helpen. Aan de hand van het protocol dat wij hiervoor hebben ontwikkeld begeleiden wij niet alleen de gemeente in juridische zin, maar staan wij alle partijen – ter plaatse – bij om de situatie zo snel mogelijk weer veilig en gezond te maken voor iedereen. Met onze hulp en met de inzet van velen kan vaak al binnen een week een woning dusdanig worden opgeruimd en schoongemaakt dat de bewoner(s) er, met de nodige nazorg en begeleiding, weer woongenot kan ondervinden.